zondag 21 augustus 2011

Interview Downsyndroom

Om meer zicht te krijgen over het werken met kinderen met syndroom van Down, heb ik een interview afgenomen van Soetemans A.
Het interview moest normaal maar een 15-tal minuten duren. Doch, door de interesse en het stellen van bijkomende vragen, is dit wat uitgelopen tot 1u30min.
Ik heb dit filmpje bewerkt zodat je goed de vragen kan lezen die gesteld geweest zijn.



Bijkomende vragen aan een ergotherapeut:

Hoe geven jullie therapie aan deze mensen?

Vaak worden er groepstherapiën of individuele therapie gegeven. Bij ergotherapie gaan we onze therapie geven aan de hand van activiteiten. Zo kan men werken rond verschillende domeinen namelijk wonen, werken of schoolgaan, zelfredzaamheid, relaties , vrije tijd, mobiliteit,.... Wij gaan rond een van die domeinen dan een behandelingsplan uitwerken en we kunnen dit doen aan de hand van modellen, afhankelijk van de vraag en interesses van onze cliënt. Een voorbeeld kan zijn dat onze cliënt graag dieren ziet. Wij kunnen dan eventueel hypotherapie voorstellen aan onze cliënt. Een andere mogelijkheid is dat onze cliënt graag kookt, dan mag deze zeker elke week mee met de kookgroep. In de kookgroep kan de cliënt dan een taak op zich nemen bijvoorbeeld aardappelen schillen. Dit is natuurlijk afhankelijk van het niveau van de persoon.
Enkele modellen die we in onze opleiding gezien hebben zijn: het eigen-initiatief-model, mediërend leren, kleine stapjes, basale stimulatie, snoezelen, Sherborne,...

Rond welke doelen/aspecten werken jullie?

We hebben 5 domeinen waar we rond kunnen werken, namelijk wonen, werken of schoolgaan, zelfredzaamheid, relaties, vrije tijd en mobiliteit. Ik denk dat er bij personen met het syndroom van Down op alle domeinen gewerkt wordt, bv. bij zelfredzaamheid: het zich leren wassen en kleden. Het is afhankelijk van de vraag van onze cliënten en het cliëntsysteem (meestal de ouders) waarover gewerkt wordt.


Waarnaar streven jullie?


Een zo groot mogelijke integratie in de maatschappij is het uiteindelijke doel. Meestal wordt er gestreefd naar een zo groot mogelijke zelfstandigheid bij een cliënt, je kan hier bijvoorbeeld denken aan het alleen wonen van een cliënt en dat deze werk heeft. Maar dit is weer afhankelijk van de cliënt en het cliëntsysteem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten