Onderwijsrecht en onderwijsbeleid
De sociale staat van Vlaanderen
Zorguren ‘misbruikt' voor splitsen kleuterklassen
BRUSSEL (BELGA) - Veel scholen zijn genoodzaakt zorguren, uren voor gelijke onderwijskansen (GOK) en uren voor bewegingsopvoeding te gebruiken om overvolle kleuterklassen te splitsen, hoewel die extra middelen daar eigenlijk niet voor zijn bestemd. Dat zegt Guido Sauwens, woordvoerder van de Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen maandag, op basis van nog niet gepubliceerde resultaten van een rondvraag bij scholen.
Scholen krijgen middelen toebedeeld volgens het aantal kinderen dat ze ontvangen. Bedoeling is om in de kleuterscholen tot een gemiddelde te komen van maximaal 24 kinderen per klas.
Ondanks dat gemiddelde zitten er in de instapklassen vaak veel meer, zo stelt Sauwens.
In een reactie laat de woordvoerder van minister Smet weten dat de scholen over veel autonomie beschikken om de verkregen uren zelf in te vullen. Eerder kondigde Smet wel al de komst aan van een uitgebreide omkadering in het kleuteronderwijs. Bedoeling is dat nog voor het einde van de legislatuur, die loopt tot 2014, rond te krijgen.
Onderzoeksvraag: Portugal, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië, Tsjechië en Roemenië hebben hun wet grondig gewijzigd waardoor ouders de keuze hebben tussen gewoon en buitengewoon onderwijs. Waarom lopen wij in Vlaanderen achter?
Ondertussen kunnen ouders nu ook al kiezen tussen regulier of buitengewoon onderwijs. Toch ziet de school dit soms niet zitten. Zoals je in bovenstaande artikel(s) kunt lezen, zijn er uren tekort in de kleuterklassen. Kleuterjuffen of -meesters hebben veel te veel kinderen waarvoor ze moeten zorgen. Neem nu dan een kind met Syndroom van Down hierbij. Sommige KO's zien dit niet zitten. Dit vergt nog meer energie en tijd. Het zijn ook niet alleen de KO's/scholen, maar ook ouders van "gezonde" kinderen. Zij kijken er vaak tegenop om hun kind naar school te laten gaan met iemand met Down.
Gelukkig doet niet iedereen dat!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten